juha niskala

Haastattelu: Fysioterapeutti Juha Niskala

kirjoittanut Juha Niskala

Juha Niskala on kokenut ja asiantunteva fysioterapeutti ja tässä haastattelussa hän kertoo omia kokemuksiaan Kuntokompassilla työskentelystä sekä työstään erilaisten asiakkaiden kanssa.

Todella monella suomalaisella on jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus tai siihen liittyvä vaiva. Lähes jokaisella meistä on ollut joskus ongelmia esimerkiksi selän, polven tai olkapään kanssa. Kipu on ylivoimaisesti yleisin oire ja rajoittaa normaalia liikuntaa ja pahimmillaan joka päiväistä arkielämää.

Edullisin ja toimivin hoitomenetelmä on aina ennaltaehkäisevä lähestyminen. Pureudutaan etukäteen altistaviin tekijöihin jo ennen kuin varsinaiset ongelmat ehtivät kroonistua vaikeammin hoidettaviksi. Tule-ongelmat ovat masennuksen ohella suurin syy työ- tai toimintakyvyttömyyteen.

Juha Niskala

Juha Niskala

Kuntokompassin kahdella Training Studiolla – Helsingin Töölössä – työskentelee tällä hetkellä 15 fysioterapeuttia.

Asiakaskuntamme on laajentunut viimeisen vuoden aikana yhä enemmän henkilöihin joilla on jokin täysipainoista harjoittelu rajoittava vamma tai kiputila.

Tässä kirjoituksessa kurkistetaan hieman kulissien taakse ja annetaan erään Kuntokompassin fysioterapeutin kertoa omista ajatuksistaan aiheeseen liittyen.

Kerro hieman itsestäsi?

Olen helsinkiläinen fysioterapeutti Juha Niskala. Olen erikoistunut tuki- ja liikuntaelinvaivojen fysioterapiaan sekä urheilufysioterapiaan.

Liikunta ja urheilu ovat aina olleet iso osa elämääni. Nuorempana uin kilpaa sekä pelasin pesäpalloa. Nykyään oma harrastaminen pyörii painin ja voimailulajien ympärillä.

Minkälaisten asiakkaiden parissa työskentelet?

Suurin osa asiakkaistani on aivan tavallisia ihmisiä, joilla on jokin tuki- ja liikuntaelin ongelma.

Heidän lisäkseen teen paljon töitä kilpaurheilijoiden sekä aktiiviliikkujien kanssa, joilla ei ole välttämättä mitään kipua tai vammaa.

Heidän kanssaan keskitymme suunnitelmalliseen harjoitteluun, joka ennaltaehkäisee tyyppillisten vammojen syntymistä.

Mikä on tyyppillisin ongelma/diagnoosi johon törmäät omassa asiakastyössäsi?

Törmään jatkuvasti hyvin erilaisiin ongelmiin, kipuihin ja täysipainoista liikuntaa rajoittaviin vammoihin.

Yleisimpiä vaivoja ovat varmaankin erilaiset selän ja lantionseudun kiputilat. Näihin sitten pyrimme keskittymään kehon toimintaa korjaavilla harjoitteilla muun harjoittelun ohessa

juha niskala ja matti heusala

Teet myös fysioterapeutin vastaanottotyötä ­miten se eroaa Kuntokompassin Fysioterapiapolusta?

Perinteisessä vastaanottotyössä asiakas tulee fysioterapiaan yleensä tavoitteenaan vain hoitaa kuntoon tietty vaiva tai kipu. Kuntoutus päättyy, kun kyseinen vaiva on hoidettu. 

Kuntokompassin fysioterapiapolun kautta vaivan kuntouttaminen on vain osa laajempaa prosessia, jonka tavoitteena voi olla esimerkiksi täysimittaisen maratonin juokseminen, voimatasojen kasvu tai kehon muokaaminen.

Kuntokompassin fysioterapia on siis perinteistä vastaanottotoimintaa selkeästi kokonaisvaltaisempaa toimintaa, jossa otetaan huomioon muitakin osa-alueita kuin pelkkä vaivan hoito.

Tätä kautta mahdollisuuteni vaikuttaa asiakkaan tavoitteiden saavuttamiseen on paljon suurempi kuin normaalissa fysioterapian vastaanottotyössä. Tämän mahdollistaa selkeästi kokonaisvaltaisempi lähestymistapa sekä riittävä pitkäjänteisyys koko projektia ajatellen.

Kuntokompassin Training Studio ja monitammatillinen tiimi?

Meillä on kasassa mainio moniammatillinen tiimi, joka koostuu useista eri alojen ammattilaisista ja erikoisosaajista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että on mahdollisuus konsultoida ja vaihtaa ajatuksia työkavereiden kanssa tilanteen sekä tarpeen mukaan.

Tästä on mielestäni todella iso hyöty niin itselleni kuin asiakkailleni.

Saman katon alta löytyy todella paljon erilaista osaamista.

Vaikeinta omassa työssäsi ja mistä taas nautit eniten?

Haastavinta ja samalla myös antoisinta, on työskentely erilaisten ihmisten kanssa.

Jokainen ihminen on yksilö, joten vaikka diagnoosi ja tavoite olisikin täysin sama, lähestymistapa projektiin ei ikinä ole samanlainen.

Parasta työssäni on erilaisten ihmisten kohtaaminen ja heidän auttaminen kohti heidän omia tavoitteitaan.

Voiko Kuntokompassin fysioterapiapolku olla tukena painonpudotuksessa ja matkalla kohti kiinteää, vahvaa ja ryhdikästä kehoa?

Tottakai voi – ilman muuta!

Pyrimme aina kohti asiakkaan omia tavoitteita, joka voi olla esimerkiksi painonpudotus, kiinteytyminen tai suorituskyvyn parantaminen.

Usein päätavoitteen tiellä saattaa olla jokin täysipainoista liikkumista rajoittava kiputila, joka tulee hoitaa kuntoon ennen tavoitteellisemman liikunnan aloittamista.

Kuntouttava harjoittelu kulkee aina rinnakkain yksilöidyn kehittävän harjoittelun kanssa. Tämän kaltaisiin tilanteisiin fysiotraining sopii erittäin hyvin.

Lue lisää Kuntokompassin fysioterapiapolusta

Kirjoittaja

Juha Niskala

Fysioterapeutti & Urheilufysioterapeutti

Katso profiili group Created with Sketch.

Kokemuksia

icon-quote-big Created with Sketch.

Kärsin pitkään kroonisesta selkäkivusta, joiden taustalla oli urheilu-uran aikana syntyneet välilevyntyrät. https://youtu.be/WPlxdD2G9wU Otin Kuntokompassiin yhteyttä Helmikuussa eli noin ...

- Tyytyväinen asiakas

Artikkelit

Polvi- ja lonkkanivelrikko koskettaa monia

Nivelrikko, eli artroosi, on maailman yleisin nivelsairaus. Esimerkiksi ylipaino voi vaikuttaa sen kehittymiseen ja oireiden hallintaan.

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Kuntokompassilta apua elämäntapamuutokseen

Elämäntapamuutosprosessi, mitä se tarkoittaa käytännössä? Karkeasti sitä, että omaa hyvinvointia tukevat tavat ja rutiinit juurrute...

Lue artikkeli group Created with Sketch.