Kiinteytys 3 kuukaudessa Kiinteytys on yleinen tavoite asiakkaillani ja saan melko usein vastailla alla o...
Kiinteytys on yleinen tavoite asiakkaillani ja saan melko usein vastailla alla olevaan kysymykseen, joten ajattelin kirjoittaa siitä ihan case esimerkin kautta.
”Mitä ehtii 3 kuukaudessa tapahtua kiinteytymisen suhteen jos olen oikeasti valmis tekemään tavoitteellisesti töitä asian eteen?”
Tämä on aika yleinen kysymys, kun kiinteytys on tavoitelistalla ja ollaan aloittamassa tai harkitsemassa tähän liittyvää projektia.
Käyn seuraavassa oman asiakkaani 3 kuukauden kiinteytys projektimme keskeisimmät ydinkohdat. Tässä asiakascasessa on kyseessä noin 30 vuotias naispuolinen asiakkaani, jonka kanssa teimme systemaattisesti töitä rasvanpolton ja kiinteytymisen eteen. Pääsimmekin hänen kanssaan varsin mainioihin tuloksiin.
KUVA: Tuloksia inbodyraportin ja ennen vs. jälkeen kuvien muodossa 3 kuukauden ajalta.
Käydäänpä läpi keskeisimmät elementit kiinteytystä tukevasta treenistä ja ravinnosta tuosta tuon 3 kuukauden ajalta tämän kyseisen casen osalta.
KUVA: Voimaharjoittelu tukee kiinteytystä mainiosti ja sitä kannattaa tehdä 2-3 kertaa viikossa.
Aivan ensimmäisenä meillä oli ohjelmassa 2 melko suoraviivaista koko kehon perusvoimaharjoitusta, kohtuullisen suppealla liikepankilla ja 2 aerobista matalatehoista peruskestävyysharjoitusta. Aerobisen kestoa lisäsimme +5min viikoittain aloittaen 30min tietämiltä.
Myös arkiliikuntaan laadittiin selkeä suunnitelma, miten se saatetaan nousujohteisesti halutunlaiselle tasolle ja tuomaan sopivissa määrin energiankulutusta lisää. Tässä alkutilanne oli kuitenkin jo kohtuullinen. 1 kuukauden tavoitteena oli laittaa pohjat kuntoon ja totuttaa elimistö asteittain kovenevaan harjoitteluun.
Tämän tyyppinen harjoittelu tukee erinomaisesti myös rasvanpolttoa ja kiinteytymistä.
Toisen kuukauden kohdalla voimaharjoittelun määrä nostettiin 3 kertaan viikkossa ja liikkeiden määrää lisättiin tavoitteena saada tätä kautta ärsykevaihtelua ja uutta virikettä.
Käyttöön otettaiin ”non lineaarinen” voiman ohjelmointimalli, jossa toisessa päivässä harjoitusärsyke annettiin enemmän mekaanisen kuorman kautta (lyhyempiä toistoja isommalla kuormalla) ja toisessa päivässä enemmän aineenvaihdunnan kautta (pidempiä toistoja, keskisuurilla kuormilla).
Aerobista peruskestävyysharjoittelua tehtiin edelleen 2 kertaa viikossa ja tässä yksittäisen harjoituksen kestoaa kasvatettiin edelleen +5min viikkotasolla aina 60min asti. Pohjat laitettiin niin sanotusti kuntoon.
Arkiliikunnassa oltiin jo tavoitteen mukaisella tasolle päästy ja tässä edettiin nyt ylläpito idealla.
Vinkki: Älä aliarvioi arkiliikunnnan merkitystä painonhallinassa ja kiinteytystä tavoiteltaessa.
Kolmas kuukausi voimaharjoitteluun tuli vain mikrotason muutoksia lähinnä toistoskaaloja hienosäätämällä. Toisessa päivässä ylöspäin ja toisessa alaspäin. Tätä kautta saatiin maltillinen, mutta tarvittava, ärsykevaihtelu ja ennaltaehkäistiin yleinen tasannevaihe. Jakson aikana suurin fokus laitettiin harjoituspainoprogressioon.
Tähän alkoi olla jo erinomaiset edellytykset, kun ohjelman liikkeet olivat tulleet jo riittävän tutuiksi. Voimatasot kasvoivat mukavasti koko 3 kuukauden aikana ja suurimmassa osassa liikkeissä progressio oli 50-100% luokkaa. Tämä on melko yleinen kehityskaari aloittelevalla tai heikosti harjoittelavalla henkilöllä ensimmäisten kuukausien aikana.
Jos haluat itsellesi juuri tämän saman 3 kuukauden tuloksia tuottavan yksityiskohtaisen harjoitussuunnitelman itsellesi mukailtavaksi, niin ota yhteyttä minuun. Sen avulla olen auttanut lukemattomia miehiä ja naisia kiinteytymään tehokkaasti ja turvallisesti.
Koko tämä 3 kuukauden harjoitusjakso oli erittäin onnistunut ja ehjä kaiken kaikkiaan. Tämä taustalla oli kohtuullisen stabiili elämäntilanne, kova motivaatio ja selkeä suunnitelma, jota lähdettiin viemään käytäntöön.
Vinkki: Kannattaa myös lukea ajatuksella jossain vaiheessa ”Miten vältät 7 yleistä virhettä harjoittelussa”.
KUVA: Ravitsemuksen rooli on merkittävä kiinteytyksen taustalla. Etenkin rasvanpoltossa sen rooli on 80% tuloksista.
Päätimme yhteistuumin ottaa selkeästi tulosorientoituneen lähestymistavan projektiin, koska tähän oli a) halua ja b) edellytyksiä. Ruokailussa toteutus oli näin ollen erittäin tarkkaa ja tulosten ennustettavuus tätä kautta helppoa. Tiesimme kohtuullisen tarkkaan missä tulisimme olemaan 3 kuukauden päästä.
Aivan alkuun arvioimme lepoaineenvaihdunnan pohjalta päivän kokonaiskulutuksen ja rakensimme ensimmäisen ruokailumallin. Tämän tavoitteena oli taata halutunlainen energiavaje, mutta kuitenkin niin, että viikkojen edetessä on varaa edelleen kiristää.
Ja tämän jälkeen toteutukseen vain kiinni.
Kolmannen viikon kohdilla otetimme käyttöön toisen ruokailumallin ja samalla kerran viikossa tehtävät hiilihydraattitankkaukset.
Näiden rooli on tehostaa ja stimuloida aineenvaihduntaa sekä tuoda henkisestikin mukavaa rentouselementtiä.
Kolmanteen kuukauteen lähdettäessä otimme vauhtia 5 vuorokauden tankkausjaksolla ja siitä sitten kohti viimeistä rypistystä.
Tällä mallilla etenimme oikeastaan ihan loppuun asti, tehden edelleen kerran viikossa normaalit täyttötankkaukset.
Kun rasvanpolttelu oli saatu maaliin 3 kuukauden kohdilla, otimme käänteisen lähestymistavan ruokailun energiamäärän manipulointiin.
Eli lähdimme nostamaan systemaattisesti energiamäärää seuraten samalla tarkasti vasteita, siten että rasvamassan ei päässyt kertymään vaikka sitä nostettiin 3 kuukauden loppuvaiheen vastaavista lopulta +800-1000kcal.
Aineenvaihdunta saatiin mainiosti normalisoitua ja ylläpitoenergiat +/- 2500kcal tietämille.
Vinkki: Jos haluat tietään minkälaisiin menetelmiin pohjaan valmennusfilosofiani ravitsemuksen saralla lukaise kirjoitukseni: ”Ravitsemus tuo tunteita pintaan tänä päivänä. Satsaa näihin ja unohda trendit.”
Korostan vielä tähän loppuun, että tämä case oli tyyppiä ”tavoitteellinen” lähestymistavaltaan.
Ruokailussa mentiin tarkalla toteutuksella ja harjoittelussa vaatimustaso oli korkealla.
Saimme erittäin ehjän 3 kuukauden jakson aikaiseksi.
Tähän pitää olla edellytykset, oma halu ja sen tulee onnistua stressittömästi.
Elämäntilanteen tulee tukea tätä.
Monilla tilanne on sellainen, että rimaa pitää laittaa hieman matalammalle ja mennä maltillisemmalla aikataulullla kohti omaa kiinteytys -tavoitettaan.
Joskus laihtuminen ja rasvanpoltto ei ole edes mahdollista heti alkuvaiheessa, vaan hitaalla käyvä aineenvaihdunta tulee ensin herättää henkiin.
Tämä oli kuitenkin hyvä esimerkki siitä, mitä voi tapahtua 3 kuukauden aikana, kun ruokailu rakennettaan yksilöidysti ja harjoitusmäärän ollessa 4-5x/vko, joista 2-3 voimaharjoitusta sekä 2 aerobista harjoitusta.
Sinua voi kiinnostaa myös alla olevat kirjoitukset kiinteytykseen liittyen:
Terveisin,
Marko Kuoppasalmi
Fysioterapeutti & Personal Trainer
P.S. Jos tavoitteellinen kehonkoostumusprojekti on ajankohtainen ja siihen olisi hyvät edellytykset elämäntilanteen suhteen, niin tuossa on muutama vaihtoehto miten voin sinua auttaa…
Edullisempi ja geneerisempi vaihtoehto on lähteä naisten Pyöreät Pakarat tai miesten ”Äijät kuntoon ilman trendihifiä” -verkkovalmennukseen. Nämä valmennukset tarjoavat naisten ja miesten fysiologiset erot huomioiden tehokkaan sekä tuloksia tuottavan lähtestymitavan kiinteytymiseen, rasvanpolttoon ja lihaskasvuun.
Arvokkaampi ja yksilöllisempi vaihtoehto on alta hakemusta henkilökohtaiseen valmennukseen, jossa kaikki tehdään 100% personoidusti juuri sinulle.
Tämä onnistuu, joko intensiivisemmällä tapaamisrytmillä tai puhtaasti etänä riippumatta missä asut.
Jonotusaika henkilökohtaisiin projekteihin on keskimäärin 6-8 kuukautta. Tiimilleni saadaan onnistumaan aloitus hieman nopeammin.
Täytä ystävällisesti alla oleva yhteydenottolomake. Otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme tapaamisen Helsingin Personal Training Studiolle (tai etänä google meets, zoom, teams tms.).