Huomaan ilokseni harjoittelun tulokset arkipäivässä mutta vielä selvemmin nimenomaan vapaa-ajan haastavissa tilanteissa. Kahden tunnin nelinpeli tenniksessä sujuu ketterämmin kuin vielä pari ...
- Tyytyväinen asiakas
Kehonpainoharjoittelu on tällä hetkellä kuntoilumaailmassa trendikäs sana. Uudesta asiasta suinkaan ei ole kyse, sillä ihminen on harjoitellut omalla kehonpainollaan jo tuhansien vuosien ajan!
Meillä jokaisella tulisi olla kehonhallinta ja oman kehon tuntemus riittävällä tasolla, jotta pärjäämme arjessa ja ennen kuin otamme käyttöön erilaisia haastavia kuntoiluvälineitä harjoittelussamme. Tämä tekee harjoittelusta laadukkaampaa ja turvallisempaa. Fysioterapeutin silmin katsottuna riittävä kehonhallinta ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys tänä päivänä, koska arki ei juurikaan haasta kehoamme fyysisesti. Tämän lisäksi monella meistä harjoittelu junnaan paikoillaan ja teemme ainoastaan niitä asioita missä olemme hyviä ja mitä olemme tottuneet tekemään. Perustoiminnot kuten kyykistyminen, roikkuminen, vetäminen ja vaikkapa hyppääminen on nykyihmiselle yllättävän haastavia ja raskaita suoritteita.
Tammikuussa 2015 Kuntokompassilla aloitettiin uusi pienryhmävalmennuskonsepti. Mukaan mahtui 6 nopeiten ilmoittautunutta tavallista kuntoilijaa. Ryhmä koostui sekä miehistä että naisista, ikähaitarin ollessa noin 25-60 vuotta. Yhteiset treenit olivat kerran viikossa. Tämän lisäksi ryhmäläiset treenasivat kehittyvän ohjelman mukaisesti viikon aikana 1-2 kertaa.
Kurssin päätavoitteena oli opettaa ryhmäläisille kehonpainoharjoittelun perusliikkeet. Perusliikkeillä tässä yhteydessä tarkoitan roikkumista, kehonpainosoutuja, leuanvetoja, erilaisia kyykkyjä ja punnerruksia sekä keskivartaloa vahvistavia harjoitteita eri alkuasennoissa. Tämän lisäksi opettelimme turvallisen tavan lähteä harjoittelemaan laadukasta käsilläseisontaa. Nämä perustaidot luovat pohjan lähteä opettelemaan vaativampia kehonpainoharjoitteita. Jotta edellä mainitut harjoitteet onnistuvat laadukkaasti ja turvallisesti, on aluksi harjoittelussa käytettävä paljon aikaa lavan seudun vahvistamiseen ja rintarangan liikkuvuuden parantamiseen.
Kehonpainoharjoittelussa tietyt kehonosat (esimerkiksi ranteet) kuormittuvat enemmän kuin perinteisessä vastusharjoittelussa. Tästä syystä kehonpainoharjoittelun ”sisäänajoon” on varattava riittävästi aikaa, ja kehon viestejä on opeteltava kuuntelemaan. Näin vältytään ikäviltä rasitusvammoilta ja loukkaantumisilta. Maltti ja kärsivällisyys on edellytys kehittymiselle kehonpainoharjoittelussa.
Ensimmäisen 10 treeniviikon aikana saimme aikaan sekä laadullisia että määrällisiä tuloksia. Tässä tärkeimpiä havaintoja, mitä hyvin suunniteltu kehonpainoharjoittelu saa aikaan lyhyessä ajassa kehossa:
Kiinostuitko kehonpainoharjoittelusta? Ole vaikka heti yhteydessä niin pohditaan miten voisimme auttaa Sinua.
Nivelrikko, eli artroosi, on maailman yleisin nivelsairaus. Esimerkiksi ylipaino voi vaikuttaa sen kehittymiseen ja oireiden hallintaan.
Lue artikkeli
Elämäntapamuutosprosessi, mitä se tarkoittaa käytännössä? Karkeasti sitä, että omaa hyvinvointia tukevat tavat ja rutiinit juurrute...
Lue artikkeli